Versterk de Informatiebeveiliging: Het belang van Social Engineering bewustwordingstraining voor bedrijven

15 maart 2024

Ondanks geavanceerde technologische ontwikkelingen en beveiligingsmaatregelen blijft de menselijke factor een zwakke schakel in de cybersecurity. Daarom willen wij hier in dit artikel graag aandacht aan besteden.

Social engineering richt zich op het misleiden van mensen om toegang te krijgen tot gevoelige informatie of systemen. Social Engineering is dus een manipulatietechniek die wordt gebruikt om individuen of organisaties te misleiden, zodat ze vertrouwelijke informatie onthullen of handelingen uitvoeren die niet in hun belang zijn. Het omvat vaak het exploiteren van psychologische aspecten van menselijk gedrag om ongeoorloofde toegang, informatie of privileges te verkrijgen. Social Engineering kan op zowel fysieke als digitale wijze.

Bij fysieke social engineering kan je denken aan dat iemand meekijkt op het scherm zonder dat de persoon achter de computer dit door heeft. Een andere methode is door prullenbakken te doorzoeken om bedrijfsinformatie te vinden. Digitale social engineering omvat bijvoorbeeld fraude doormiddel van communicatiemiddelen zoals phishing (e-mail fraude), vishing (telefoon fraude) en smishing (sms-fraude).

Training

Bedrijven beheren vaak gevoelige informatie, waaronder klantgegevens, financiële gegevens en intellectueel eigendom. Social engineering kan bedrijven helpen deze informatie te beschermen door ervoor te zorgen dat werknemers zich bewust zijn van de mogelijke bedreigingen en hoe ze moeten reageren om gegevenslekken te voorkomen.

HoxHunt is een bedrijf dat gespecialiseerd is in cybersecurity, met een focus op het trainen van personeel om phishingaanvallen te herkennen en te voorkomen. Het bedrijf biedt een platform dat gebruikmaakt van gamification en kunstmatige intelligentie om werknemers bewust te maken van de gevaren van phishing en social engineering.

Digital Trust Center

Als je twijfelt over de authenticiteit van een e-mail, neem dan altijd contact op met je IT-afdeling voordat je op links klikt, bijlagen opent of bedrijfsinformatie deelt. Het doel van dergelijke social engineering trainingen is om het bewustzijn van werknemers te vergroten en hen te helpen de risico’s van phishingaanvallen beter te begrijpen.

Voor advies over omgang met social engineering, het nemen van maatregelen om de risico’s van social engineering te perken verwijzen wij naar de Digital Trust Center. Naast advies over social engineering is op de website van Digital Trust Center ook veel informatie te vinden over andere onderwerpen rondom cyber security.

Via de website van Digital Trust Center kunt u zich aanmelden voor de DTC Community. De DTC Community is een veilige plek voor de meest praktische vragen. Daarnaast deelt het Digital Trust Center ook relevant nieuws en de meest actuele dreigingsinformatie over kwetsbaarheden in bedrijfssoftware.

Gerelateerde berichten

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.