5 bedrijfskantine-tips die kunnen helpen om stress op de werkvloer tegen te gaan

5 bedrijfskantine-tips die kunnen helpen om stress op de werkvloer tegen te gaan

Een gezonde werkdruk is niet erg, ongezonde werkstress kan resulteren in verzuim. Als werkgever is het belangrijk om te hoge werkdruk te voorkomen (psychosociale arbeidsbelasting, artikel 1 van de Arbowet). Slechte voeding heeft een negatief effect op stress. Daarom geven we in dit blogartikel vijf bedrijfskantine-tips die kunnen helpen met het tegengaan van stress. Handig om bijvoorbeeld te bepalen welke voeding en inrichting van waarde kan zijn in de bedrijfskantine!

Tip 1: Faciliteer gezondere energie-boosters

Een veel voorkomende reactie op stress is om te overeten. Junkfood geeft ons even een energieboost en dit is precies wat ons lichaam wil onder stress. Door stress wil het lichaam snelle energie. Junkfood kan echter de stress klachten juist verergeren op langere termijn. Het is daarom aan te raden om alternatieven aan te bieden. Vezels geven energie en zorgen daarnaast ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel, wat junkfood nou juist niet doet. Gezonde voeding voor de bedrijfskantine die een energieboost geven kan een haverreep of volkorenproducten, bessen, bramen of frambozen zijn.

Tip 2: Alternatieven voor koffie en energiedranken

Koffie (cafeïne) en energiedranken (cafeïne en suiker) geven ons even een energieboost. Toch leidt teveel cafeïne tot stress gevoelens, wat teveel is verschilt sterk per persoon. Cafeïne verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, breekt B-Vitaminen af en stimuleert de stresshormonen.

Op korte termijn helpt energiedrank bij vermoeidheid. Er ontstaan problemen wanneer je energiedrank op lange termijn gebruikt om wakker te blijven. Het bevat veel suiker en cafeïne en daarnaast taurine en glucuronolacton. Het is zelfs zo schadelijk dat kinderartsen een verbod willen op het verkopen van energiedranken aan jongeren onder de 18 jaar.

Alternatieven voor koffie en energiedranken zijn bijvoorbeeld water en kruidenthee. Het genoeg drinken van water door medewerkers kan ondersteund worden door het aanbieden van waterflessen op het werk. Water alleen is misschien een beetje saai, faciliteer daarom smaakmakers zoals citroen, gember of munt. In sommige theesoorten zit het stofje aminozuur l-theanine zoals bij matcha-thee en groene thee, deze theesoorten helpen tegen stress.

Tip 3: Faciliteer voeding met stoffen die stress kunnen voorkomen of tegengaan

Door stress vermindert het immuunsysteem waardoor men vatbaarder wordt voor ziektes. Gezond eten vermindert stress. Eten met de juiste stoffen kan behulpzaam zijn om stress te verminderen. Omega-3 vetzuren verminderen een opgejaagd gevoel. Voeding die dit stofje bevatten zijn tonijn, makreel, zalm, haring, avocado en walnoten.
Vitamine C helpt bij het verlagen van cortisol, een hormoon dat aangemaakt wordt bij stress. Vitamine C zit in sinaasappels, aardbeien en zwarte bessen.
Magnesium is een mineraal dat werkt tegen stress. Het zit in ongezouten pinda’s, bananen, avocado, pure chocolade (cacao) & volkorenbrood.
Zink houdt het immuunsysteem gezond. Het zit in volkorenproducten en pure chocolade.
B-vitamines zijn ook belangrijk om stress tegen te gaan. Eieren, citrusvruchten en avocado’s bevatten b-vitamines.
GABA (gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter. Het remt overactiviteit af en reguleert stress. GABA wordt door de hersenen aangemaakt, maar hoe ouder je wordt hoe slechter het lichaam zelf GABA kan aanmaken. Gelukkig zit GABA ook in voedsel. Het zit in soja, tuinbonen, amandelen, walnoten, tomaten en eieren.

Tip 4: Gezellig, persoonlijk & comfortabel

De inrichting van de bedrijfskantine is zeer belangrijk voor het tegengaan van stress. Een bedrijfskantine die qua inrichting afwijkt van de werkinrichting zal meer een ruimte zijn waar collega’s met elkaar kunnen ontspannen. Socializen kan bevordert worden door bijvoorbeeld een pingpong tafel in de kantine neer te zetten. Organiseer daarnaast eens één keer per week een speciale dag waarbij er gezamenlijk iets gezonds gegeten wordt, zoals vis-dag (met vega opties wanneer dit nodig is). Vul daarnaast je kantine met bloemen en planten om er een natuurlijke omgeving van te maken. Hang ook bijvoorbeeld een persoonlijke kalender op in de kantine, waarop verjaardagen en belangrijke persoonlijke momenten staan van personeel. Maak er een traditie van om verjaardagen te vieren. Op deze manier bevorder je als werkgever de band onderling bij personeel en dit is goed voor het gevoel om echt gezien te worden en bij de organisatie te horen.

Tip 5: Lunchwandelen

Een half uur per dag matig intensief bewegen wordt aangeraden. Het kan helpen om te faciliteren dat werknemers na of voor hun eetmoment, een lunchwandeling met collega’s kunnen maken. Werknemers die voldoende bewegen zijn minder vaak ziek en voelen zich mentaal gezonder. Dit  helpt bij het dalen van het ziekteverzuim.

Wij hopen met de bovenstaande bedrijfskantine tips dat uw kantine een plek wordt voor vitaliteit en gezondheid!

Gerelateerde berichten

Een tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een vragenlijst die medewerkers...