Positieve werkbeleving (amplitie)

Wat is amplitie?

Het woord amplitie is afgeleid van het Latijnse ‘amplio’, dat versterken of vermeerderen betekent. Amplitie gaat over een focus binnen organisaties op het menselijke kapitaal. De term amplitie komt uit de positieve organisatiepsychologie. Amplitie gaat over het verbeteren en het behouden van het welbevinden van alle medewerkers in een organisatie. Het motto van deze benadering is dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Duurzame inzetbaarheid, vitaliteit & werkgeluk hebben een centrale positie in het amplitiebeleid. In tegenstelling tot preventie en curatie gaat het hierbij dus niet om voorkomen of herstellen. Het gaat niet om een risicogroep of probleemgroep. Amplitie is een aanvulling op preventie en curatie.

Amplitie kent vier pijlers: gezondheid, bevlogenheid, talentmanagement en werkinrichting. 

 

Wat is amplitie?

Wij geloven dat de gezondheid van uw medewerkers voorop staat. Uw werknemers vormen de ruggengraat van uw organisatie. Samen met ons kunt u werken aan gezonde en bevlogen medewerkers waarbij talent optimaal benut wordt. Lamers Zorg & Arbeid is lid van Oval, branche voor duurzame inzetbaarheid.

Alles dat je aandacht geeft groeit

Onze blogteksten over amplitie

Een tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een vragenlijst die medewerkers kunnen invullen. Met dit onderzoek krijgt de organisatie inzichten in de tevredenheid van medewerkers en laat het over een periode een trend zien. Wat...

De basis van amplitie

Met amplitie richt u zich op het welzijn en functioneren van werknemers in plaats van het voorkomen van een onveilige of ongezonde situatie. Er is dus bij amplitie geen focus op het verkleinen van risico’s of het oplossen van al lopende verzuimgevallen. Het is een aanvulling op preventie en curatie.

 

De vier pijlers van amplitie 

 • Gezondheid
  Hierbij gaat het om ontspanning, maar ook om beweging & voeding. 
 • Bevlogenheid
  Hierbij gaat het om werkgeluk & waardering.
 • Talentmanagement
  Hierbij gaat het om talenten & ruimte voor autonomie. 
 • Werkinrichting
  Hierbij gaat het om zaken als de fysieke werkomgeving, de bedrijfscultuur en de werk-privé balans.

Voorbeeld amplitie

Het verschil tussen preventie en amplitie is goed te duiden door te kijken naar functioneringsgesprekken. Een preventieve aanpak kan zijn om bijvoorbeeld teveel stress bij een medewerker te signaleren. Hierbij kan er een oplossing aangedragen worden om uitval wegens burn-out bij deze medewerker te voorkomen. Een amplitie aanpak is gericht op het bevorderen van de welbevinding van alle medewerkers. Het gaat hierbij om een geaggregeerde en positieve aanpak. Dit kan betekenen dat er gekeken wordt naar hoe de werkomgeving zo fijn mogelijk ingericht kan worden voor alle medewerkers.     

CONTACT

Heeft u een vraag of bent u geïnteresseerd in onze dienstverlenging, dan kunt u ons contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

De Wetstraat 130
7551 GC Hengelo

074 – 82 00 357

Vragen? U kunt ons bellen op: 074 82 00 357
Contact
Privacy voorwaarden *