Waarom hybride werken de gezondheid en welbevinding van medewerkers kan bevorderen.

Waarom hybride werken de gezondheid en welbevinding van medewerkers kan bevorderen.

Hybride werken, de mix van thuis werken en op locatie. Sinds corona  zijn we in Nederland steeds meer vanuit huis gaan doen. Zoals het er nu naar uitziet, is het een blijvertje. Het wijst erop dat wanneer er in de toekomst niet een mogelijkheid van hybride werken aangeboden wordt, dit zou kunnen leiden tot minder betrokkenheid, een lagere welzijn en meer uitstroom van medewerkers.

Werkinrichting; belangrijke pijler

Amplitie gaat over het versterken en vermeerderen van de welbevinding van medewerkers. Amplitie is ontstaan uit de positieve organisatiepsychologie; wat je aandacht geeft, groeit. Eén van de belangrijke pijlers van amplitie is de werkinrichting. De werkinrichting houdt bijvoorbeeld in; de bedrijfscultuurcultuur, fysieke werkomgeving & de werk-privébalans.

Fysieke werkomgeving

Voor veel medewerkers is autonomie een zeer belangrijke criterium. Medewerkers willen een stevigere positie om te bepalen waar het werk plaatsvindt. Hierdoor ervaart men meer autonomie om hun werk in te richten op een manier die bij hen past. De ene medewerker is de andere niet. Daarom is maatwerk the way to go.

Uit een onderzoek (financiële sector, zakelijke dienstverlening en (gemeentelijke) overheden) is gebleken dat maar slecht één op de tien medewerkers helemaal terug wil naar kantoor. 20% wil alleen maar thuis werken en 70% wil hybride werken.
De kans wordt groter dat medewerkers aan boord blijven, wanneer er een mogelijkheid is voor hybride werken.

Werk-privé balans

Medewerkers zijn door thuiswerken productiever, maar er kan nog wel eens geworsteld worden met de werk-privé balans. Het werkplezier is en blijft van belang. Wanneer medewerkers zelf kunnen bepalen hoeveel dagen zij thuiswerken, kan dit de werk-privé balans ten goede komen en het werkplezier bevorderen.

Door corona zijn werk en privé soms door elkaar gaan lopen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken en grenzen te bewaken, anders liggen er in plaats van het versterken van de welbevinding van medewerkers, burn-outklachten op de loer. Daarnaast is het van belang om ook bij werknemers thuis goede laptops, bureaustoelen, beeldschermen en toetsenborden te faciliteren. Wilt u weten welke bureaustoelen arbo-proof zijn? Lees dan eens dit artikel.

Bedrijfscultuur

Waarom willen medewerkers naar kantoor?
Menselijke interactie is een belangrijke energiebron en bevorderend voor de mentale gezondheid. Sociale situaties zijn essentieel tegen werkstress.
Medewerkers zullen meer openstaan voor sociale contacten, samenwerken en gezelligheid wanneer ze op bepaalde dagen wél aanwezig zijn op locatie. Op deze dagen kunnen er bijvoorbeeld sociale activiteiten georganiseerd worden om de binding ook met hybride werken in de organisatie te behouden.
Wanneer er innovatieve en creatieve oplossingen bedacht moeten worden & zaken complexer worden, blijft het van belang om elkaar fysiek te ontmoeten. Plan daarom voor deze zaken overlegmomenten in op locatie.

Medewerkers willen eigen regie nemen over hun inzetbaarheid. De werkinrichting in het amplitie-beleid is hierom essentieel. Wanneer hybride werken goed wordt ingezet is er een betere balans tussen werk en privé, minder woon-werkstress en meer locatie-onafhankelijkheid.

Gerelateerde berichten

Een tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een vragenlijst die medewerkers...