Arbo-proof: Waar moeten bureaustoelen aan voldoen?

Arbo proof bureaustoelen

4 maart 2022

Arbo-proof: Waar moeten bureaustoelen aan voldoen?

De afgelopen tijd is Nederland steeds meer vanuit huis gaan werken. Het is mede hierom ook van belang om thuiswerkplekken Arbo-proof in te richten. Waar moet een (thuiswerk) bureaustoel eigenlijk aan voldoen?

In de Arbowet staat beschreven dat de werkgever moet zorgen dat een medewerker veilig en verantwoord kan werken. In het Arbobesluit staat (artikel 5.1); De werkstoel dient stabiel te zijn, de zitting dient in hoogte versteld te kunnen worden en er dient een rugleuning aanwezig te zijn met een instelbare hoogte en hellingshoek. De gebruiker dient bewegingsvrijheid te ervaren en een comfortabele werkhouding aan te kunnen nemen.’ Wat betekend dit precies?

NEN-EN 1335

Om de kwaliteit te kunnen borgen wordt er gebruik gemaakt van de Europese Ergonomie Norm (NEN-EN 1335). Dit is een Europese norm die sinds het jaar 2000 bestaat. In deze norm staat dat stoelen geen scherpe hoeken of randen mogen hebben. Ook staat er in deze norm dat de wielen antistatisch moeten zijn en aangepast zijn op de ondergrond. Onderstaand worden de verdere specifieke normen uiteengezet;

Zithoogte: Verstelbaar van 40 tot 51 cm.
Zitdiepte: Diepte verstelbaar van 40 tot 44 cm. Hellingshoek verstelbaar van -2 tot -7 graden.
Zitoppervlak: minimaal 40 cm breed.

Rugleuning: minimaal 36 cm breed en 40 cm lang.
Inclinatie rugleuning: 15 graden.
Lendensteun: Moet verstelbaar zijn in hoogte. Middelpunt steun minstens verstelbaar tussen 17 en 22 cm boven zitoppervlak.

Armsteunen: minimaal 4 cm breed en 20 cm lang. In hoogte verstelbaar van 20-25cm.
Afstand armsteunen: verstelbaar tussen 46-51 cm.

Afstand voorzijde armsteun tot voorzijde zitoppervlak: minimaal 20 tot 24 cm.

NPR 1813

In Nederland is er veel lengte verschil tussen personen onderling. Daarom is er een extra richtlijn, de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR 1813), opgesteld. Dit is een aanvulling op de NEN-EN-1335. In deze richtlijn staat dat een stoel 4D armleggers dient te hebben. Ook is een verstelbare zitdiepte van minimaal 38 en 48 een vereiste.

Richtlijnen voor het goed inrichten van een werkplek vindt u hier. Ons advies is om, wanneer een medewerker ook thuis werkt, de NPR 1813 als leidraad te houden. Daarnaast is deze norm ook aan te raden wanneer u medewerkers heeft die 4 of 5 dagen per week zittend werk verrichten.

Gerelateerde berichten

Een tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een tevredenheidsonderzoek (MTO)?

Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een vragenlijst die medewerkers...

Verzuim op vakantie?

Verzuim op vakantie? Wat te doen wanneer een medewerker zich ziek meldt op vakantie? Een medewerker kan ziek worden...

Is een Arbodienst verplicht?

Is een Arbodienst verplicht? Werkgevers dienen de Arbowet na te leven (zorgplicht). Dit houdt in dat er goede...