Psychosociale arbeidsbelasting | PSA |

PSA

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) verwijst naar de invloed van sociale en psychologische factoren op het welzijn en de gezondheid van werknemers binnen hun werkcontext. Het omvat verschillende aspecten van het werk die kunnen leiden tot stress, psychische klachten en andere gezondheidsproblemen.

Enkele voorbeelden van psychosociale arbeidsbelasting zijn: werkdruk, emotionele belasting, rolconflicten, onvoldoende steun, oneerlijke behandeling en gebrek aan autonomie.

STAP-budget

Gevolgen

PSA kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid van werknemers. Het kan leiden tot stress, burn-out, depressie, angststoornissen, en andere gezondheidsproblemen. Bovendien kan het ook de prestaties en de tevredenheid op het werk beïnvloeden, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een hoger ziekteverzuim en verloop binnen een organisatie.

PSA verplicht?

Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te nemen om PSA te voorkomen of te verminderen. Dit kan onder meer inhouden het creëren van een ondersteunende werkomgeving, het bieden van trainingen over stressmanagement en communicatie, het opzetten van procedures voor conflictoplossing, en het bevorderen van een goede werk-privébalans.

Nieuws

Psychosociale problemen voorbeelden

Psychosociale problemen voorbeelden

De 10 meest voorkomende psychosociale problemen voorbeelden op het werk en hoe ze aan te pakken Werk is een essentieel onderdeel van ons leven. Het biedt niet alleen een bron van inkomsten, maar het...

CONTACT

Heeft u een vraag of bent u geïnteresseerd in onze dienstverlenging, dan kunt u ons contactformulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

De Wetstraat 130
7551 GC Hengelo

074 – 82 00 357